EERSTE TILBURGS MEDIACAFÉ, ZONDAG 20 MAART, PARADOX

Tilburg heeft een nieuwe gemeenteraad gekozen! Maar wie gaat deze nieuwe gemeenteraadsleden controleren? Volgens dit onderzoek van BNN/VARA volgden slechts twee lokale journalisten de Raadsvergaderingen in Tilburg. Dit onderzoek van EenVandaag rept over de algemeen afnemende journalistieke controle op het gemeentebestuur. In deze longread van de SvdJ worden mogelijke alternatieven voor de leegloop op de gemeentelijke perstribune onderzocht. Slechts nieuws dus, als je bedenkt dat zowel politici als journalisten het erover eens zijn dat onafhankelijke, kwalitatieve lokale media essentieel is voor de democratie.

Tijd voor het eerste Tilburgs Mediacafé met als centrale thema: het belang van lokale journalistiek. Het Tilburgs Mediafonds organiseert deze bijeenkomst op zondagmiddag 20 maart. Tijdens dit informatieve publieksmoment laat het onafhankelijke stimuleringsfonds voor de lokale journalistiek aan de hand van voorbeelden zien wat er de afgelopen jaren is bereikt. Ook zullen Astrid Kersseboom (NOS) en Bram Vermeulen (VPRO) vanuit een macro-perspectief reflecteren op het belang van lokale media.

Daarbij wordt ook stil gestaan bij de situatie in Oekraïne. Mediafonds-voorzitter Hedwig Zeedijk: “De situatie in Oekraïne raakt ons allemaal. Een aantal aanwezige collega-journalisten is daar onlangs geweest of heeft ervaring in andere conflictgebieden. Zij kunnen onderschrijven hoe belangrijk lokale media zijn. Juist in een situatie wanneer de democratie onder druk staat, zoals tijdens een gewapend conflict. Zowel voor de accurate verslaggeving als voor waarheidsbevinding en het ontkrachten van fake news heb je betrouwbare lokale journalisten nodig. Speciaal voor dit eerste Mediacafé hebben we Free Press Unlimited-ambassadeur Adjan van Dongen uitgenodigd om te vertellen hoe zijn organisatie lokale media in Oekraïne ondersteunt.”

Andere gasten zijn o.a. Ester van Zundert (TilburgJunior), Judith Spanjers (Follow The Money), Pieter Bon (Omroep Tilburg), Agnes van der Straaten (O.B), Marieke Beekmans (Politiek Gelul!) en freelancer Rens van de Plas. Natuurlijk wordt er ook met direct betrokkenen vooruitgeblikt op het te voeren mediabeleid in Tilburg. De presentatie is in handen van Ruben Bastiaanse. Het volledige programma is te vinden op de website van het Tilburgs Mediafonds.

Alle lokale journalisten en overige geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd voor deze middag, die wordt opgeluisterd met bijdragen van cartoonist Jeroen de Leijer, troubadour Lucas Florent en Trijntje van de Wouw, campusdichter Tilburg University 2022.

TILBURGS MEDIACAFÉ
Paradox, Telegraafstraat 62,
15.00 uur tot 17.30 uur.  (inloop vanaf 14.30 uur)
Kaartjes à € 3,00 (incl. consumptie) verkrijgbaar via
Paradox 


AANVRAAGRONDE
Momenteel staat er ook weer een aanvraagronde open. Journalisten die in aanmerking willen komen voor een stimuleringsbijdrage kunnen zich vóór 1 april melden via de website.