NRC over lokale journalistiek: ‘Tegels lichten met overheidssteun’

Lokale journalistiek. Het aantal fondsen voor lokale media groeit snel. Maar die financiële afhankelijkheid van de overheid leidt tot ongemak.

  • NRC, 16 juli 2019, Menno van den Bos

Trend in lokaal bestuur: maak geld vrij voor journalistiek. De afgelopen twee maanden werden vier ‘mediafondsen’ voor lokale journalistieke projecten gestart of aangekondigd. De gemeente Hilversum wil 375.000 euro verdelen. De raad stemt er nog over. Ook Haarlem zal een aantal ton investeren.

Reeds gelanceerd: fondsen in de provincie Noord-Brabant, Leiden, de provincie Groningen en Amersfoort. „De lokale journalistiek zit in zwaar financieel weer en dat is niet goed voor de democratie. Die heeft media nodig die kritisch politiek en bedrijfsleven volgen”, zegt Hedwig Zeedijk, voorzitter van het Tilburgs Mediafonds. Volgens haar raken de perstribunes bij raadsvergaderingen steeds leger. „Dus sturen gemeenten zelf verslagjes rond. Dat zou niet moeten gebeuren. Er lopen genoeg journalisten in Tilburg rond die capabel zijn, maar ze hebben niet de middelen.”

Luis in de pels

Landelijke media kunnen voor subsidies terecht bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek; zzp’ers bij het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Lokale fondsen zijn relatief nieuw. Ze worden opgericht omdat de ‘diepgang’ bij lokale media onvoldoende zou zijn. „Ik ben de Tweede Kamer gewend. De luis in de pels die media daar zijn, heb je ook lokaal nodig”, zegt wethouder Fatma Koser Kaya (D66, Cultuur), verantwoordelijk voor het fonds in Amersfoort. Zéker nu gemeenten er veel beleidstaken bij kregen. „Voor de democratie zijn lokale en regionale media gewoon nodig. Nu gaat het rond gemeenteraadsverkiezingen over landelijke onderwerpen.”

Lees het hele artikel op de site van het NRC