Projecten

Dankzij steun van het Tilburgs Mediafonds zijn sinds 2019 onderstaande journalistieke producties mogelijk gemaakt.

Op Weg Naar Een Inclusieve Stad. Een podcastreeks door Halima Özen

In de aanvraag bij het Mediafonds formuleerde Halima Özen haar voorgenomen podcastreeks als volgt.

Het motto van de Tilburgse gemeente is Tilburg inclusieve stad. Maar wat is dat dan en hoe kenmerkt zich dat in Tilburg? Halima Özen is D&I expert en ziet dat het gesprek over ‘hoe nu samen verder’ vanuit de inclusieve gedachte vooral gevoerd wordt in de randsteden.
De podcastreeks thematiseert hoe we samen zorg kunnen dragen voor een inclusieve samenleving. En wat is nodig om tot een inclusieve stad te komen? Een stad waarin we ruimte maken voor mensen die zichzelf willen zijn ongeacht hun achtergrond, afkomst, beperkingen en mogelijkheden.
Naast de podcastreeks is in samenwerking met Omroep Tilburg een radiotalkshow gemaakt waarin initiatiefnemer Halima Özen en co-host Ismail Osman met ervaringsdeskundigen uit verschillende gebieden praten over het in- en uitsluiten van mensen en wat dat betekent voor Tilburg als stad
.

De resultaten van de podcastserie zijn te beluisteren via
Spotify, Omroep Tilburg en De Inclusiefabriek.

Waar blijft het kind in een vechtscheiding? – Floor Foole en Marleen Kuijsters

Stuk van artikel ”Waar blijft het kind in een vechtscheiding?” – Expertisecentrum HGKM // Floor Foole & Marleen Kuijsters

Kinderen een stem geven als hun ouders in een vechtscheiding terechtkomen: het klinkt logisch. Maar in de praktijk zitten kinderen vaak klem. Ouders ruziën en de kinderen worden onderdeel van de strijd. Ook voor professionals is het soms lastig om de wensen van kinderen in het vizier te houden. Een familie- en jeugdrechter, een KIES-coach, een ervaringsdeskundige van Villa Pinedo en medewerkers van Sterk Huis delen hun ervaringen. Kinderen zijn nog steeds de grootste dupe van een vechtscheiding. Ondanks hulpverlening en speciale programma’s die hier vanuit de overheid voor opgetuigd zijn, zijn de kleinsten de grootste slachtoffers. Het kabinet heeft aangegeven hier steviger tegen te willen optreden en er loopt er nu een pilot ook in Tilburg met een gezinsadvocaat vanuit de overheid dat soelaas moet bieden. Dit verhaal is verschenen op de website van het Expertisecentrum huiselijk geweld en kindermishandeling. Benieuwd naar het hele verhaal? Hier kun je hem lezen!


100 jaar Piushaven, documentaire – Sophie Tooten

100 Jaar Piushaven, Documentaire van Sophie Tooten – Omroep Brabant

Binnen het project 100 JAAR PIUSHAVEN ontwikkelden wij zoals aangevraagd een interactieve video-installatie met 13 video’s en een documentaire (31 min.). Beide verhalend over de 100-jarige geschiedenis van de Piushaven. De installatie reisde tussen april en juni langs vijf basisscholen in Tilburg. In de installatie waren speciaal voor deze gelegenheid ook een aantal video’s opgenomen over de Piushaven die de basisschoolkinderen zelf hadden gemaakt tijdens een vlog workshop. Bij de basisscholen hebben ongeveer 1500 kinderen de installatie gezien. Bij elke basisschool is nog een verdiepend programma gepresenteerd waarbij een bootbewoner naar de klas kwam die de kinderen mochten interviewen. Tijdens het 100 Jaar Piushaven FESTIVAL (2 dagen aan optredens en 100 historische schepen die aanmeerden) werd de installatie getoond in zijn uiteindelijke vorm. Dit vond plaats op 5 en 6 augustus rondom de Piushaven. De installatie werd tentoongesteld in het Falcon pand en blijft hier staan tot half september. Hierna reist het nog verder naar Buurtcentrum Koningshaven, Gianotten- Mutsaers en de LocHal. Bij die laatste twee wordt er een verdiepend programma gepresenteerd i.s.m. onder andere de Heemkunde kring en een natuurwandeling met bioloog langs de Piushaven. De documentaire had zijn pre-première bij het zgn. Captains dinner bij BTT waar 100 schippers(gezinnen) en enkele notabelen (o.a. Burgemeester Weterings) aanmeerden voordat zij de volgende dag naar de Piushaven vertrokken. Op 5 augustus vond de première plaats tijdens het FESTIVAL. Dit vond plaats op de vlonder op de kop van de Piushaven, waar een podium voor met ruim 300 plaatsen was neergezet. 2 grote schermen stonden op de vlonder, met erachter het uitzicht over het water en de historische schepen. Op 6 augustus werd de documentaire getoond bij het Milieu Café op het schip de Terra Nova. Die dag was de film ook nog twee keer onderdeel van het Festivalprogramma. Het Festival heeft in totaal 20.000 bezoekers getrokken. De documentaire draaide op 7 september bij Cinecitta met een inleiding van Piushaven kenner Dick Janssen. De tickets waren deze avond geheel uitverkocht (175 plaatsen). De documentaire is uitgezonden bij Omroep Brabant op 24 september. Hier kun je de documentaire bekijken.


Beleggers verliezen 13 miljoen in een maisveld, onderzoeksverhaal – Coen Ramaer

Artikel beleggers zien geld verdampen – Wijkkrant Noord

In 2019 onthulde het Financieel Dagblad dat vastgoedhandelaren in Nederland op grote schaal particuliere beleggers misleiden door stukken grond in kleine percelen te versnipperen en vervolgens voor bovengemiddeld hoge prijzen te verkopen. De bureaus brengen de koper in de veronderstelling dat de grond binnenkort gebruikt zal worden voor woningbouw, waardoor de waarde enorm zal stijgen, maar in praktijk gebeurt dat vrijwel nooit. Deels omdat er überhaupt nooit plannen voor woningbouw liggen, en deels omdat juist de versnippering van de grond het heel moeilijk maakt om er grote projecten op te realiseren. Alhoewel het naar schatting gaat om honderden stukken grond, is er slechts een plek bekend waar ook daadwerkelijk woningbouw kwam. In alle andere gevallen bleven de beleggers met de gebakken peren zitten. Recentelijk deed RTL Nieuws het onderzoek van het FD nog eens dunnetjes over, met de ernstige constatering dat de situatie allerminst beter is geworden sinds 2019.
Uit de kaarten die RTL en het FD publiceerden blijken twee stukken grond ten noorden van Tilburg in hoge mate versnipperd te zijn. Het gaat om grond die volgens het huidige bestemmingsplan bestemd is voor landbouw. Uit gegevens van het blijkt dat grond voor gemiddeld zo’n 62,5 euro per vierkante meter verkocht werd. Een sterke indicatie voor grondspeculatie want de gemiddelde prijs voor een vierkante meter landbouwgrond was in de afgelopen 17 jaar ongeveer 4,50 euro. De vraag is dus: hoe denken de beleggers hun enorme investering terug te verdienen? Of worden ze belazerd? Lees hier het hele artikel.


NAR-radio, Patrona Podcast (project-titel was ‘De Les van Laris’) – Larisa Da Vega

Patrona Podcast – Larisa Da Vega

Les van Laris met Larisa Da Vega. Larisa wil graag informeren, inspireren en entertainen door onbelichte onderwerpen aan te kaarten. Haar programma op NARadio zal een soortgelijke vorm krijgen, waarin we willen onderzoeken of de vorm van straatinterviews mooi uit de verf komt. Larisa legt ‘de Tilburger op straat’ onderwerpen en vraagstellingen voor over relaties en liefde, volwassen worden en diversiteit in de Tilburgse samenleving. Reflecterend op het actuele leven in Tilburg in context van de thema’s. Weten wat leeft in je stad zorgt voor (actief) betrokken Tilburgers. Door aandacht te besteden aan zeer diverse verhalen en ervaringen van mensen uit de regio Tilburg t.o.v. mondiale thema’s benadrukken alle shows het belang van lokale inzet. Les van Laris is uitermate geschikt voor een diverse, jonge groep Tilburgers in de leeftijd van 17-30 jaar. Benieuwd naar de podcast? Hier kun je hem beluisteren.


Handel in het geniep: hoe Tilburgers in de oorlog flink aan wol verdiendenFrank de Jong, Brabants Dagblad – 07-05-2023

TILBURG – Tilburgse textielfabrikanten hebben in 1942 en 1943 miljoenen verdiend aan het clandestien leveren aan Duitsers. Dat blijkt na uitgebreide bestudering van archieven door het Brabants Dagblad. Hitler zelf leidde (indirect) het einde in.
Lees dit artikel van Frank de Jong in het Brabants Dagblad hier online of via de pdf, deel 1 en deel 2.


Ik blijf vechten voor mijn toekomst, er moet meer zijn dan alleen armoede’ – Marleen Kuijsters, Brabants Dagblad – 07-05-2023

TILBURG – Voor de laatste keer terug bij Leonie, Gwen en Ringo. Zij hebben ons de afgelopen maanden een kijkje gegeven in hun huishoudboekjes. Levensmiddelen, energie en de ziektekostenverzekering, alles werd duurder. Hoe kwamen zij de koude wintermaanden door en wat verwachten ze van de toekomst?
Marleen Kuijsters volgde drie families die te kampen hebben met armoede en schreef daarover een aantal artikelen voor het Brabants Dagblad. Lees hier deel drie of download de pdf.


We wisten niet dat het fysiek en mentaal zo zwaar kon zijnMarleen Kuijsters en Floor Foole, Brabants Dagblad – 06-05-2023

TILBURG – ‘We mantelzorgen vanuit ons hart. Maar we wisten niet dat het fysiek en mentaal zo zwaar zou zijn.’ Aldus Jan en Marlies, die zeker niet de enigen zijn die dit zo ervaren. Door vergrijzing en een tekort aan zorgpersoneel wordt de druk op mantelzorgers steeds groter.

© Pix4Profs / Joris Knapen

Marleen Kuijster en Floor Foole volgen een aantal Tilburgse mantelzorgers een jaar lang. Zo ook bij de Tilburgse Koray (25) die voor zijn zusje zorgt. Hier lees je het tweede deel.

Marleen Kuijsters en Floor Foole volgen een aantal Tilburgse mantelzorgers een jaar lang en verhalen in het Brabants Dagblad over hun ervaringen en de druk die deze zorg met zich mee brengt. Dit is het eerste deel.


Als je leven op zijn kop staat door long covidMarleen Kuijsters en Floor Foole, Brabants Dagblad – 04-05-2023

TILBURG – Joris, Evert, Anouk en Vincent. Stuk voor stuk worstelen ze met long covid, langdurige klachten na corona. Over kinderen die niet door elkaar mogen praten, mist in je hoofd en geen toekomstplannen meer kunnen maken.

Marleen Kuijsters volgde drie families die te kampen hebben met armoede en schreef daarover een aantal artikelen voor het Brabants Dagblad. Lees hier deel twee.

Marleen Kuijsters en Floor Foole volgden vier personen met long covid en registreerden voor het Brabants Dagblad welke impact dit voor hen heeft. Lees hier het eerste deel van het verhaal in pdf, hier deel twee en deel drie is hier te vinden.


Tilburg wil zijn achterstand als kennisstad gaan inhalen: ‘De enige Zuidas, dat zijn wij’ – Rens van de Plas – 22-03-2023

Nederland kent een handjevol gerenommeerde universiteitssteden. En alhoewel Tilburg ook een universiteit binnen haar grenzen heeft, staat deze gemeente maar bij weinigen als universiteitsstad op het netvlies. De stad en de universiteit proberen intensiever samen te werken om dat wel te realiseren. Maar gaat dat lukken? Dit is het eerste verhaal van een serie over de universiteitsregio Tilburg, geïnitieerd door Innovation Origins, een onafhankelijk journalistiek platform dat zich richt op innovatie, de economie van innovatie en de mensen erachter. 

Tilburg University © Wesley Klop

Lees ook de andere artikelen in deze serie:
Deel 2: Tilburg heeft de ambitie om een ware start-upstad te worden – nu de daden nog
Deel 3: Hoe Tilburg een plek kan worden waar academici blijven werken
Deel 4: Bouwen van studentenhuisvesting in Tilburg gaat stroef: ‘Woonruimte vinden voelt als meedoen aan een loterij’
Deel 5: Tilburg University kijkt nu ook over de grenzen van zijn campus heen

De artikelen verschenen ook in een Engelse vertaling, via deze link te lezen.


Het Spoorpark is gebouwd op de schouders van een mislukt burgerinitiatief – Peter van Noppen – 20-02-2023

Volgens het bestuur van het Spoorpark startte de ontwikkeling van het park met hun aantreden in 2015. Echter, ruim drie jaar ervoor ging een groepje mannen al enthousiast aan de slag met de ontwikkeling van een park voor hetzelfde terrein: het Hart van Brabant-park. Zonder hun gedrevenheid en voorwerk was het Spoorpark er zo goed als zeker nooit gekomen. Een reconstructie van een burgerinitiatief waaraan met veel plezier en ambitie werd begonnen, maar dat eindigde in een wolk van frustraties.
Lees deze longread van Peter van Noppen online op Tilburgers.nl of download de pdf.

Het Van Gend en Loos-terrein in juni 2014. Foto: John Geerts

De andere kant van Tilburg, participation of refugees in Tilburg 17-12-2022

Filmmaker Mahmoud Shekesa maakte een aantal korte videoportretten van nieuwe bewoners van Tilburg. Onder de noemer ‘de andere kant van Tilburg’ brengt hij de participatie van een aantal vluchtelingen in de stad in beeld. Zijn reportages worden uitgezonden bij Omroep Tilburg.

Video 1: Mili en Fithawit uit Eritrea (uitzending Cultuur, O.T., 24-11-2022)
Video 2: Syriër Ahmed (uitgezonden Cultuur, O.T., 5-01-2023)


Leonie kon altijd toveren met geld: ‘Maar nu ben ik uitgetoverd – Brabants Dagblad – 26-11-2022

TILBURG/DRUNEN – Leonie heeft de stadsverwarming uitgedraaid, Gwen vraagt haar kinderen korter te douchen en Ringo zoekt intensief naar goedkopere producten. Hoe gaat het verder met deze Tilburgers die ons vorige maand al lieten meekijken in hun huishoudboekje? ,,Ik kan het niet alleen.”
Marleen Kuijsters volgde drie families die te kampen hebben met armoede en schreef daarover een aantal artikelen voor het Brabants Dagblad. Lees hier deel twee.


Het nijpt nu al bij Leonie, Gwen en Ringo en dan moet de winter nog beginnen: ‘De inflatie voelt als een klap in mijn gezicht’ – Brabants Dagblad – 2-10-2022

TILBURG/DRUNEN – ,,Ik maak me zorgen, de kou komt eraan.” Leonie, moeder van vijf, is niet de enige die zich zorgen maakt. Levensmiddelen, energie, de ziektekostenverzekering, alles wordt duurder. Leonie, Gwen en Ringo laten ons komende maanden meekijken in hun huishoudboekje. Hoe komen ze de winter door? Vandaag maken we kennis, ook met hun financiële situatie.
Marleen Kuijsters volgde drie families die te kampen hebben met armoede en schreef daarover een aantal artikelen voor het Brabants Dagblad. Lees het eerste verhaal online hier of download deze pdf.


Cantiqua, een muzikale familie – Documentaire van Jedrek Nadobnik (première 20-10-2022)

Filmmaker Jedrek Nadobnik maakte deze portretfilm over gemengd koor Cantiqua, dat in 100 jaar bestond. De film, mede gefinancierd door Art-Fact, ging op 20 oktober 2022 in première in Cinecitta.


Internationals Art©Channel – 2022

Internationals Art©Channel (een initiatief van kunstenaar / ontwerper / publicist Jan Doms en filmer Tom Pijnenburg) heeft tot doel een serie kunstenaarsportretten te presenteren en wereldwijd te distribueren vanuit Tilburg – Hart van Brabant, Nederland. Het gaat daarbij om kunstenaars van alle denkbare kunstdisciplines die vanuit onze regio werken of ermee verbonden zijn. Het kunstmotto is: een pleidooi voor het onbekende. Met een stimuleringsbijdrage van het Tilburgs Mediafonds kon de pilot voor dit platform, bestaande uit drie portretten, worden gerealiseerd.
Het Brabants Dagblad publiceerde in 2021 (bij de start van het project) en in 2022 (bij de presentatie in december 2022) over dit initiatief. De drie portretten werden op 15 december 2022 in Cinecittà vertoond.

Trailer: about internationals art©channel
Portret 1: Strijbos & Van Rijswijk
Portet 2: Chikako Watanabe
Portret 3: Marjolein Landman


The Voice of Creative Tilburg voorjaar 2022

Het idee van dit project is om de wensen en behoeften van de Tilburgse urban gemeenschap met betrekking tot Tilburg, inzichtelijk te maken middels een crossmediale productie bestaande uit tekst, fotografie en videografie. De wensen en behoeften van de creatieve jongeren in de stad worden onderzocht door met een aantal van hen diepte-interviews te houden. De uitkomsten van die interviews worden verspreid via meerdere media kanalen, waarbij de visuele producten uit fotografie en videografie ter ondersteuning en versterking dienen. Onder meer op youtube en instagram: @voiceofcreativetilburg Tevens werd deze brochure gemaakt.


Wijkjournalistiek 2.0

Wijkjournalistiek 2.0 is een project om de journalistieke functie van wijkbladen in Tilburg te versterken door deskundigheidsbevordering door middel van workshops. Dit gebeurt in samenwerking met wijkbladredacties en alumni van Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ). Er werden acht workshops georganiseerd voor zo’n vijftig vrijwilligers afkomstig van de redacties van Armhoefse Akkers, Tilburg Noord, De Schakel, De Wegwijzer en Koningshaven. De workshops vonden plaats in buurtcentra: In De Boomtak, De Symfonie en Koningshaven. Wijkkranten De Noordhoek en Groenewoud Magazine berichtten over de workshops.

Uit Groenewoud Magazine, maart 2022

TilbuZz (Omroep Tilburg) – 2021-2022

Een wekelijks radio talkshow (met beeld) van Omroep Tilburg, live vanuit de ‘woonkamer van de stad’, de LocHal, over de ‘buzz’ van de stad. Korte gesprekken over plannen en initiatieven met allerlei makers. Een vleugje actualiteit en politiek. Vaste wekelijkse bijdrage gaat over Tilburgs muziektalent, vaak onbekend bij het grote publiek, bijna altijd verrassend. Vaste gast is ook Ben Smit (‘ff belle met Ben’) voor de laatste nieuwtjes uit de stad. Live radio, met beeld via de sociale mediakanalen van Omroep Tilburg en in archief online.


Politielint in de gang, lachgas in de tuin: zorghuis werd een ‘horror’ voor moeders (Follow The Money) – 22-01-2022

In een Tilburgse woning van Acuut Zorggroep belandden kwetsbare moeders met hun kinderen tussen alcohol- en drugsgebruikers, prostituees en ex-gedetineerden. In het woonzorghuis moeten zij ‘tot rust komen’. Door de vele heftige incidenten lukt dat niet. Zelfs wanneer een moeder overlijdt, grijpen de betrokken instanties niet in.
Judith Spanjers schreef dit verhaal voor Follow the Money.


Gemeentelijk toezicht faalt, kwetsbaren zijn de klos (Follow The Money) – 20-01-2022

Het gemeentelijk toezicht op de zorg is ver onder de maat. Die conclusie trekken deskundigen op basis van onderzoek door Brabants Dagblad en Follow the Money. Tilburg heeft als één van de weinige gemeenten werk gemaakt van zorgfraude. De gemeente voerde in vijf jaar 25 onderzoeken naar vijftien van de vijfhonderd bedrijven uit, al doende lerend. ‘Als een hartchirurg die tijdens de operatie nog leert hoe het moet.’ Judith Spanjers schreef dit verhaal voor Follow the Money


Nood aan opvang zware zorgklanten (Brabants Dagblad) – 22-01-2022

Judith Spanjers en Stephan Jongerius voor Brabants Dagblad, 22-01-2022. TILBURG – Het kost gemeenten steeds meer moeite om alsmaar complexere zorgcliënten passend onderdak te bieden. ,,Er zijn nieuwe vormen van opvang nodig”, zegt de Tilburgse wethouder Rolph Dols.


Vrouwen en kinderen zoeken veiligheid, maar belanden in ‘horrorhuis’ (Brabants Dagblad) – 22-01-2022

Judith Spanjers en Stephan Jongerius voor Brabants Dagblad, 22-01-2022. TILBURG – Een woning van Acuut Zorggroep in Tilburg herbergde een giftige cocktail van mensen: kwetsbare vrouwen met kinderen bij (ex-) gedetineerden, alcohol- en drugsgebruikers en prostituees. Als de gemeente eind 2020 uiteindelijk ingrijpt, zijn diverse vrouwen het ‘horrorpand’ zelf al ontvlucht. Voor één bewoonster komt de uitweg te laat.


Toezicht op gemeentelijke zorg: heel wat tragische incidenten maar door schade en schande langzaam wijzer (Brabants Dagblad) – 20-01-2022

Judith Spanjers en Stephan Jongerius voor Brabants Dagblad, 20-01-2022. TILBURG –  Een nieuwe zorglocatie leidt vaak tot onrust in woonbuurten. Maar hoe gaat het er bínnen die bedrijven aan toe? Tilburg krijgt er als toezichthouder stukje bij beetje enig zicht op. ,,Als een hartchirurg die tijdens de operatie nog leert hoe het moet.”


Sterfgevallen, seks met cliënten en een kopstoot voor de stagiair: onkunde bij toezicht op zorgbedrijven in Tilburg (Brabants Dagblad) – 20-01-2022

Judith Spanjers en Stephan Jongerius voor Brabants Dagblad, 20-01-2022. TILBURG –  Onkunde, willekeur, gebrek aan ervaring en aan doortastend ingrijpen bij misstanden vieren hoogtij bij het gemeentelijk toezicht op de zorg voor kwetsbaren in Tilburg. Die conclusie trekken deskundigen uit diepgaand onderzoek van het Brabants Dagblad en platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money.


Politiek Gelul! (podcast serie)

Om het te begrijpen moeten we het snappen, duidelijke taal geen gelul! Politiek Gelul is een podcast serie van BANK15 en Omroep Tilburg. Iedere maand tot aan de lokale verkiezingen gaan jonge journalisten in gesprek met Tilburgse politici. Via Clubhouse kan live worden ingehaakt. Vanaf oktober 2021 gaan studenten van Factory Tilburg (Fontys) bovendien live in de uitzending feiten controleren.

Podcast 1 – Yusuf Celik (PvdA) en Maarten van Asten (VVD) 
Podcast 2 – Wethouder Esmah (Partijloos)
Podcast 3 – Ineke Couwenberg (CDA) en Evelien Kostermans (GroenLinks) 
Podcast 4 – Wethouder Bas van der Pol (D66)
Podcast 5 – Linda Oerlemans (ONS Tilburg) – Frans van Aarle (Lokaal Tilburg) 
Podcast 6 – Helma Oostelbos (SP) – Beppie Smit (D66) 
Podcast 7 – Wethouder Marcelle Hendrickx (D66) 


Wandel langs de belangrijkste locaties van het Tilburgse verdozingsdossier (interactieve 360º-tour) – 25-09-2021

Hoewel voor het bedrijventerrein Wijkevoort de eerste paal nog in de grond moet worden geslagen, zijn er ruim voldoende plekken waar het dossier uitgebreid ter sprake komt. Op sommige plekken wordt beleid gemaakt en op andere plekken wordt hevig gedemonstreerd. Rens van de Plas maakte deze interactieve 360º-tour die inzicht geeft in alle locaties die van belang zijn in dit verhaal. Het is een visuele aanvulling op zijn longread.


De schaarse grond is in Tilburg een waar slagveld geworden (longread) – 25-09-2021

Al jaren wordt er in Tilburg een hevig debat gevoerd over de komst van het nieuwe bedrijventerrein Wijkevoort aan de rand van de stad. De weerstand tegen het plan neemt steeds immensere vormen aan, maar de gemeente wijkt niet van zijn uitgestippelde koers af. Dit is hoe een kwestie over een Tilburgs buitengebied in een aantal jaar kon uitgroeien tot een schaakspel van nationaal formaat. Rens van de Plas schreef er een longread over. Lees het artikel online hier of download deze pdf.


De openbare ruimte is nog steeds het speeltje van de overheid en bedrijven (Artikel VN)

Volgend jaar komt er een Omgevingswet die de burger meer inspraak moet geven bij nieuwe bouwplannen. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Onderzoekscollectief Spit deed onderzoek. ‘Zolang ego’s en grote plannen de dienst uitmaken, is de burger vooral een sta-in-de-weg.’ Parcival Weijnen en Bram Logger namen de bouwplannen van de gemeente Tilburg voor een bedrijventerrein in het buitengebied (Wijkevoort) onder de loep en schreven het eerste artikel voor Vrij Nederland in de reeks Wonen daar mensen dan?; een coproductie van onderzoekscollectief Spit en Paradox, platform voor documentaire fotografie, met steun van het Tilburgs Mediafonds. Lees het artikel online hier of download deze pdf.


Laatste Adem (tv-documentaire)

Filmmaker/journalist Jedrek Nadobnik maakte tijdens de eerste lockdown een documentaire over drie jonge cultuurmakers in Tilburg. Jade van den Hout (dansdocent), Dennis Hendriks (theater/musical) en Christiaan Butterman (rap/taalkunst) konden door de covid-19 crisis hun vak niet meer beoefenen. Teleurstelling, frustratie en een protest-actie (#ikwilwelcultuur) waren het gevolg. Ook Jedrek Nadobnik kreeg als net afgestudeerde filmmaker met deze tegenslag te maken. Hij zette het om in de bewogen documentaire Laatste Adem, die op 22 april 2021 in première ging en op 24 en 25 april door Omroep Brabant werd uitgezonden. Bekijk hier de trailer en hier de documentaire via Omroep Brabant. Of kijk hem hier.


Factory Tilburg

Waar zetten Tilburgers hun vraagtekens bij? Of plaatsen ze uitroeptekens! FactoryTilburg gaat met bewoners in gesprek en checkt alles wat te mooi of te lelijk is om waar te zijn. FactoryTilburg bezoekt buurthuizen, bibliotheken, sportwedstrijden, kerken/moskeeën en andere plekken om te luisteren wat inwoners bezighoudt. Wat klopt er in hun ogen niet? Wat willen ze wel eens uitgezocht hebben? FactoryTilburg gaat aan de slag en deelt de bevindingen met wijkbewoners.


Papieren Tilburg.junior krant!

De succesvolle kindernieuwswebsite van Ester van Zundert heeft vlak voor de kerstvakantie een volwassen vervolg gekregen: de papieren versie van Tilburg.Junior! Ook deze werd mogelijk door een stimuleringsbijdrage van het Tilburgs Mediafonds. Luister hier hoe dat klinkt. Tilburg.Junior


Tekorten in zorg, forse winst bedrijven: vijftig tinten grijs op een lucratieve markt

Judith Spanjers en Stephan Jongerius voor Brabants Dagblad, 17-10-2020.
Van zorg tegen te hoge tarieven via onhandig declareren tot sjoemelen en de kluit belazeren. Over gaten in de zorgmarkt en soms forse winsten die daarmee worden geboekt. ,,De kat wordt op het spek gebonden.”

Onderzoeksjournaliste Judith Spanjers dook in de wereld van de zorgmarkt in Tilburg en publiceerde er over in het Brabants Dagblad en voor Follow The Money.


Tilburg koploper jeugdhulp

Judith Spanjers voor Brabants Dagblad, 03-10-2020. Tilburg uitschieter met jeugdzorg: tekort groter dan dat van Eindhoven, Breda en Den Bosch samen. Tilburg had in 2019 het hoogste jeugdhulpgebruik van de Brabantse steden. Het financiële tekort in de jeugdzorg is navenant. Tilburg gaf uiteindelijk 13,6 miljoen euro meer uit dan de vaste vergoeding van het Rijk: dat is meer dan Eindhoven, Breda en Den Bosch samen.

Onderzoeksjournaliste Judith Spanjers dook in de wereld van de jeugdhulp in Tilburg en publiceerde er diverse artikelen over, ondermeer in het Brabants Dagblad en voor Follow The Money.


De Verhalentafel

Multidisciplinair kunstenaar Bob Driessen (Expolab) en filmmaker Sophie Tooten maakten dertien videoportretten van oud-medewerkers van de NS Werkplaats. Van een oud-directeur tot de eerste vrouw op de werkvloer en van de huisdokter tot de huisfotograaf. Deze video’s zijn onderdeel van de interactieve tafel, die de bezoekers zelf kan bedienen middels archieffoto’s uit die tijd. Het verleden van de Spoorzone komt zo weer tot leven door deze verhalen, omlijst door prachtig archiefmateriaal.
‘De Verhalentafel van de Spoorzone’ staat van zaterdag 5 september 2020 t/m zondag 1 november voor het TijdLab en bezoekers kunnen er terecht tijdens de openingstijden van de Bibliotheek LocHal.


Van Lockdown tot Kermis

In Van Lockdown tot Kermis volgt KermisFM hoe de kermiswereld in zwaar weer terechtkwam door de uitbraak van het coronavirus – en hoe ze langzaam weer opkrabbelde.
Afl 1.: 1,5 meter van de afgrond
Afl.2: Kermiscultuur
Afl.3: Investering zonder uitzicht 
Afl.4: Een sprankje hoop
Afl.5: Eindelijk weer kermis
Afl.6: Kermis in Tilburg, crisis voorbij?


Hoe beleven Tilburgers met een beperking de coronatijd?

Marleen Kuijsters voor Brabants Dagblad, 15-06-2020 – Het leven van Floor, Harm, Hanneke, Andy, Benthe en Jaimy staat op zijn kop. Floor Hoendervangers maakt haar pindarotsjes niet meer in de chocolaterie. Hanneke van Esch en Harm de Ruiter moeten 1,5 meter afstand houden van elkaar in huis. En terwijl Andy Kleiren weer tijdelijk thuis bij zijn ouders woont, hebben de vriendinnen Jaimy de Graaf en Benthe van Wees vooral online contact met anderen. Hoe beleven mensen met een verstandelijke beperking deze coronatijd?
Lees het hele artikel op de site van het Brabants Dagblad.


Wereldpodium online

Omdat het praatprogramma sinds het coronavirus niet meer live vanuit het café kan plaatsvinden, ontstond Wereldpodium Online: elke donderdagavond een uitzending via het internet. De ene keer resulteert het in een podcast, de andere week in een live uitzending via Zoom.
De uitzendingen zijn terug te luisteren en te kijken via wereldpodium.nu.


Jeugdzorgbedrijf koopt villa in gemeente met grote tekorten

Judith Spanjers voor FTM, 02-04-2020 – Twee derde van de gemeenten duikt in de rode cijfers omdat de kosten voor jeugdhulp stijgen. Zo schat de gemeente Tilburg haar tekort op jeugdzorg over 2019 op 14 miljoen euro. Niettemin boeken sommige hulpverlenende bedrijven flinke winsten. Het Tilburgse jeugdzorgbedrijf De GezinsManager kocht een villa van 1,3 miljoen euro. Daar is niks mis mee, vindt directeur Roel Bergmans. ‘In de eerste drie jaar hebben we veel geïnvesteerd.’
Lees het hele artikel op de site van FTM.nl of de verkorte versie op de site van Omroep Brabant


Tilburgjunior.nl

Tilburgjunior is een online platform voor, over en door kinderen uit Tilburg. Een website met nieuws, interviews, tips en nog veel meer. De site wordt gemaakt met hulp van een kinderredactie. Met steun van het Tilburgs Mediafonds kon de redactie bijdragen maken over corona-hartjes, eenzaamheid, telefoonverslaving, vuurwerkelektrisch steppen, VSCO-girls, het kindertheaterfestival Spruit, hondenpoep en gymles op school.

Tilburgjunior wil volgend jaar ook offline gaan met een een gratis papieren krant, verspreid via de scholen.Ixeg Waxie 

Ixeg Waxie (ik zeg wat ik zie) is een muurkrant. Het is de spreekbuis van bijzondere jonge mensen, die open vertellen over wat hen bezighoudt. In 2019 verschenen al vier muurkranten. Enkele daarvan werden ook afgedrukt in wijkkrant 3West

Dankzij de steun van het TM kunnen er ook in 2020 nieuwe muurkranten gemaakt worden.


Omroep Tilburg, De Nieuwsverdieping

In het actualiteitenprogramma De Nieuwsverdieping neemt de lokale omroep een duik in de Tilburgse actualiteit. In de eerste aflevering wordt de aanstaande sluiting van één van de kerken in de binnenstad onderzocht. 

Dankzij de steun van het TM kan Omroep Tilburg professionele onderzoeksjournalisten inzetten voor nieuwsreportages die moeten leiden tot verdere duiding en analyse van het lokale nieuws met betrekking tot belangrijke maatschappelijke thema’s. Inmiddels werden ook de volgende afleveringen uitgezonden:
Afl. 2 : De op handen zijnde sluiting van een van de twee kerken in de Tilburgse binnenstad
Afl. 3 : De aansluiting van Biezenmortel bij de gemeente Tilburg
Afl. 4 : Dak- en thuislozen in Tilburg
Afl. 5 : Corona, hoe gaan ondernemers er mee om?
Afl. 6 : Corona, wat zijn de gevolgen voor de Tilburgse economie?
Afl. 7: Corona, wat betekent online onderwijs voor kinderen?
Afl 8: Corona, wat zijn de gevolgen voor de Tilburgse kermis?
Afl 9: Corona, Hoe pakken ondernemers de versoepeling aan?
Afl 10: Klimaat: De vergroening van Tilburg
Afl 11: ‘Werklandschap Wijkevoort’ en de ‘verdozing’ van het landschap
Afl 12: Het belang van kunst en cultuur in de stad


Andere journalistieke producties in de maak, zijn:
• 100 jaar Piushaven