Projecten

Dankzij steun van het Tilburgs Mediafonds zijn in 2019 en 2020 onderstaande journalistiek producties mogelijk gemaakt.


Tekorten in zorg, forse winst bedrijven: vijftig tinten grijs op een lucratieve markt

Judith Spanjers en Stephan Jongerius voor Brabants Dagblad, 17-10-2020.
Van zorg tegen te hoge tarieven via onhandig declareren tot sjoemelen en de kluit belazeren. Over gaten in de zorgmarkt en soms forse winsten die daarmee worden geboekt. ,,De kat wordt op het spek gebonden.”

Onderzoeksjournaliste Judith Spanjers dook in de wereld van de zorgmarkt in Tilburg en publiceerde er over in het Brabants Dagblad en voor Follow The Money.


Tilburg koploper jeugdhulp

Judith Spanjers voor Brabants Dagblad, 03-10-2020. Tilburg uitschieter met jeugdzorg: tekort groter dan dat van Eindhoven, Breda en Den Bosch samen. Tilburg had in 2019 het hoogste jeugdhulpgebruik van de Brabantse steden. Het financiële tekort in de jeugdzorg is navenant. Tilburg gaf uiteindelijk 13,6 miljoen euro meer uit dan de vaste vergoeding van het Rijk: dat is meer dan Eindhoven, Breda en Den Bosch samen.

Onderzoeksjournaliste Judith Spanjers dook in de wereld van de jeugdhulp in Tilburg en publiceerde er diverse artikelen over, ondermeer in het Brabants Dagblad en voor Follow The Money.


De Verhalentafel

Multidisciplinair kunstenaar Bob Driessen (Expolab) en filmmaker Sophie Tooten maakten dertien videoportretten van oud-medewerkers van de NS Werkplaats. Van een oud-directeur tot de eerste vrouw op de werkvloer en van de huisdokter tot de huisfotograaf. Deze video’s zijn onderdeel van de interactieve tafel, die de bezoekers zelf kan bedienen middels archieffoto’s uit die tijd. Het verleden van de Spoorzone komt zo weer tot leven door deze verhalen, omlijst door prachtig archiefmateriaal.
‘De Verhalentafel van de Spoorzone’ staat van zaterdag 5 september 2020 t/m zondag 1 november voor het TijdLab en bezoekers kunnen er terecht tijdens de openingstijden van de Bibliotheek LocHal.


Van Lockdown tot Kermis

In Van Lockdown tot Kermis volgt KermisFM hoe de kermiswereld in zwaar weer terechtkwam door de uitbraak van het coronavirus – en hoe ze langzaam weer opkrabbelde.
Afl 1.: 1,5 meter van de afgrond
Afl.2: Kermiscultuur
Afl.3: Investering zonder uitzicht 
Afl.4: Een sprankje hoop
Afl.5: Eindelijk weer kermis
Afl.6: Kermis in Tilburg, crisis voorbij?


Hoe beleven Tilburgers met een beperking de coronatijd?

Marleen Kuijsters voor Brabants Dagblad, 15-06-2020 – Het leven van Floor, Harm, Hanneke, Andy, Benthe en Jaimy staat op zijn kop. Floor Hoendervangers maakt haar pindarotsjes niet meer in de chocolaterie. Hanneke van Esch en Harm de Ruiter moeten 1,5 meter afstand houden van elkaar in huis. En terwijl Andy Kleiren weer tijdelijk thuis bij zijn ouders woont, hebben de vriendinnen Jaimy de Graaf en Benthe van Wees vooral online contact met anderen. Hoe beleven mensen met een verstandelijke beperking deze coronatijd?
Lees het hele artikel op de site van het Brabants Dagblad.


Wereldpodium online

Omdat het praatprogramma sinds het coronavirus niet meer live vanuit het café kan plaatsvinden, ontstond Wereldpodium Online: elke donderdagavond een uitzending via het internet. De ene keer resulteert het in een podcast, de andere week in een live uitzending via Zoom.
De uitzendingen zijn terug te luisteren en te kijken via wereldpodium.nu.


Jeugdzorgbedrijf koopt villa in gemeente met grote tekorten

Judith Spanjers voor FTM, 02-04-2020 – Twee derde van de gemeenten duikt in de rode cijfers omdat de kosten voor jeugdhulp stijgen. Zo schat de gemeente Tilburg haar tekort op jeugdzorg over 2019 op 14 miljoen euro. Niettemin boeken sommige hulpverlenende bedrijven flinke winsten. Het Tilburgse jeugdzorgbedrijf De GezinsManager kocht een villa van 1,3 miljoen euro. Daar is niks mis mee, vindt directeur Roel Bergmans. ‘In de eerste drie jaar hebben we veel geïnvesteerd.’
Lees het hele artikel op de site van FTM.nl of de verkorte versie op de site van Omroep Brabant


Tilburgjunior.nl

Tilburgjunior is een online platform voor, over en door kinderen uit Tilburg. Een website met nieuws, interviews, tips en nog veel meer. De site wordt gemaakt met hulp van een kinderredactie. Met steun van het Tilburgs Mediafonds kon de redactie bijdragen maken over corona-hartjes, eenzaamheid, telefoonverslaving, vuurwerkelektrisch steppen, VSCO-girls, het kindertheaterfestival Spruit, hondenpoep en gymles op school.

Tilburgjunior wil volgend jaar ook offline gaan met een een gratis papieren krant, verspreid via de scholen.


Ixeg Waxie 

Ixeg Waxie (ik zeg wat ik zie) is een muurkrant. Het is de spreekbuis van bijzondere jonge mensen, die open vertellen over wat hen bezighoudt. In 2019 verschenen al vier muurkranten. Enkele daarvan werden ook afgedrukt in wijkkrant 3West

Dankzij de steun van het TM kunnen er ook in 2020 nieuwe muurkranten gemaakt worden.


Omroep Tilburg, De Nieuwsverdieping

In het actualiteitenprogramma De Nieuwsverdieping neemt de lokale omroep een duik in de Tilburgse actualiteit. In de eerste aflevering wordt de aanstaande sluiting van één van de kerken in de binnenstad onderzocht. 

Dankzij de steun van het TM kan Omroep Tilburg professionele onderzoeksjournalisten inzetten voor nieuwsreportages die moeten leiden tot verdere duiding en analyse van het lokale nieuws met betrekking tot belangrijke maatschappelijke thema’s. Inmiddels werden ook de volgende afleveringen uitgezonden:
Afl. 2 : De op handen zijnde sluiting van een van de twee kerken in de Tilburgse binnenstad
Afl. 3 : De aansluiting van Biezenmortel bij de gemeente Tilburg
Afl. 4 : Dak- en thuislozen in Tilburg
Afl. 5 : Corona, hoe gaan ondernemers er mee om?
Afl. 6 : Corona, wat zijn de gevolgen voor de Tilburgse economie?
Afl. 7: Corona, wat betekent online onderwijs voor kinderen?
Afl 8: Corona, wat zijn de gevolgen voor de Tilburgse kermis?
Afl 9: Corona, Hoe pakken ondernemers de versoepeling aan?
Afl 10: Klimaat: De vergroening van Tilburg
Afl 11: ‘Werklandschap Wijkevoort’ en de ‘verdozing’ van het landschap
Afl 12: Het belang van kunst en cultuur in de stad


Andere journalistieke producties die van het TM een stimuleringsbijdrage ontvingen, moeten nog verschijnen, zoals:
• Het Spoorpark van Peter van Noppen