Projecten

Dankzij steun van het Tilburgs Mediafonds zijn sinds 2019 onderstaande journalistieke producties mogelijk gemaakt.

Politiek Gelul! (podcast serie)

Om het te begrijpen moeten we het snappen, duidelijke taal geen gelul! Politiek Gelul is een podcast serie van BANK15 en Omroep Tilburg. Iedere maand tot aan de lokale verkiezingen gaan jonge journalisten in gesprek met Tilburgse politici. Via Clubhouse kan live worden ingehaakt. Vanaf oktober 2021 gaan studenten van Factory Tilburg (Fontys) bovendien live in de uitzending feiten controleren.

Afl. 1 – Yusuf Celik (PvdA) en Maarten van Asten (VVD) 
Afl. 2 – Esmah (Wethouder Arbeidsparticipatie & bestaanszekerheid)
Afl. 3 – Ineke Couwenberg (CDA) en Evelien Kostermans (GroenLinks) 
Afl. 4 – Wethouder Bas van der Pol


Wandel langs de belangrijkste locaties van het Tilburgse verdozingsdossier (interactieve 360º-tour) – 25-09-2021

Hoewel voor het bedrijventerrein Wijkevoort de eerste paal nog in de grond moet worden geslagen, zijn er ruim voldoende plekken waar het dossier uitgebreid ter sprake komt. Op sommige plekken wordt beleid gemaakt en op andere plekken wordt hevig gedemonstreerd. Rens van de Plas maakte deze interactieve 360º-tour die inzicht geeft in alle locaties die van belang zijn in dit verhaal. Het is een visuele aanvulling op zijn longread.


De schaarse grond is in Tilburg een waar slagveld geworden (longread) – 25-09-2021

Al jaren wordt er in Tilburg een hevig debat gevoerd over de komst van het nieuwe bedrijventerrein Wijkevoort aan de rand van de stad. De weerstand tegen het plan neemt steeds immensere vormen aan, maar de gemeente wijkt niet van zijn uitgestippelde koers af. Dit is hoe een kwestie over een Tilburgs buitengebied in een aantal jaar kon uitgroeien tot een schaakspel van nationaal formaat. Rens van de Plas schreef er een longread over. Lees het artikel online hier of download deze pdf.


De openbare ruimte is nog steeds het speeltje van de overheid en bedrijven (Artikel VN)

Volgend jaar komt er een Omgevingswet die de burger meer inspraak moet geven bij nieuwe bouwplannen. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Onderzoekscollectief Spit deed onderzoek. ‘Zolang ego’s en grote plannen de dienst uitmaken, is de burger vooral een sta-in-de-weg.’ Parcival Weijnen en Bram Logger namen de bouwplannen van de gemeente Tilburg voor een bedrijventerrein in het buitengebied (Wijkevoort) onder de loep en schreven het eerste artikel voor Vrij Nederland in de reeks Wonen daar mensen dan?; een coproductie van onderzoekscollectief Spit en Paradox, platform voor documentaire fotografie, met steun van het Tilburgs Mediafonds. Lees het artikel online hier of download deze pdf.


Laatste Adem (tv-documentaire)

Filmmaker/journalist Jedrek Nadobnik maakte tijdens de eerste lockdown een documentaire over drie jonge cultuurmakers in Tilburg. Jade van den Hout (dansdocent), Dennis Hendriks (theater/musical) en Christiaan Butterman (rap/taalkunst) konden door de covid-19 crisis hun vak niet meer beoefenen. Teleurstelling, frustratie en een protest-actie (#ikwilwelcultuur) waren het gevolg. Ook Jedrek Nadobnik kreeg als net afgestudeerde filmmaker met deze tegenslag te maken. Hij zette het om in de bewogen documentaire Laatste Adem, die op 22 april 2021 in première ging en op 24 en 25 april door Omroep Brabant werd uitgezonden. Bekijk hier de trailer en hier de documentaire via Omroep Brabant. Of kijk hem hier.


Factory Tilburg

Waar zetten Tilburgers hun vraagtekens bij? Of plaatsen ze uitroeptekens! FactoryTilburg gaat met bewoners in gesprek en checkt alles wat te mooi of te lelijk is om waar te zijn. FactoryTilburg bezoekt buurthuizen, bibliotheken, sportwedstrijden, kerken/moskeeën en andere plekken om te luisteren wat inwoners bezighoudt. Wat klopt er in hun ogen niet? Wat willen ze wel eens uitgezocht hebben? FactoryTilburg gaat aan de slag en deelt de bevindingen met wijkbewoners.


Papieren Tilburg.junior krant!

De succesvolle kindernieuwswebsite van Ester van Zundert heeft vlak voor de kerstvakantie een volwassen vervolg gekregen: de papieren versie van Tilburg.Junior! Ook deze werd mogelijk door een stimuleringsbijdrage van het Tilburgs Mediafonds. Luister hier hoe dat klinkt. Tilburg.Junior


Tekorten in zorg, forse winst bedrijven: vijftig tinten grijs op een lucratieve markt

Judith Spanjers en Stephan Jongerius voor Brabants Dagblad, 17-10-2020.
Van zorg tegen te hoge tarieven via onhandig declareren tot sjoemelen en de kluit belazeren. Over gaten in de zorgmarkt en soms forse winsten die daarmee worden geboekt. ,,De kat wordt op het spek gebonden.”

Onderzoeksjournaliste Judith Spanjers dook in de wereld van de zorgmarkt in Tilburg en publiceerde er over in het Brabants Dagblad en voor Follow The Money.


Tilburg koploper jeugdhulp

Judith Spanjers voor Brabants Dagblad, 03-10-2020. Tilburg uitschieter met jeugdzorg: tekort groter dan dat van Eindhoven, Breda en Den Bosch samen. Tilburg had in 2019 het hoogste jeugdhulpgebruik van de Brabantse steden. Het financiële tekort in de jeugdzorg is navenant. Tilburg gaf uiteindelijk 13,6 miljoen euro meer uit dan de vaste vergoeding van het Rijk: dat is meer dan Eindhoven, Breda en Den Bosch samen.

Onderzoeksjournaliste Judith Spanjers dook in de wereld van de jeugdhulp in Tilburg en publiceerde er diverse artikelen over, ondermeer in het Brabants Dagblad en voor Follow The Money.


De Verhalentafel

Multidisciplinair kunstenaar Bob Driessen (Expolab) en filmmaker Sophie Tooten maakten dertien videoportretten van oud-medewerkers van de NS Werkplaats. Van een oud-directeur tot de eerste vrouw op de werkvloer en van de huisdokter tot de huisfotograaf. Deze video’s zijn onderdeel van de interactieve tafel, die de bezoekers zelf kan bedienen middels archieffoto’s uit die tijd. Het verleden van de Spoorzone komt zo weer tot leven door deze verhalen, omlijst door prachtig archiefmateriaal.
‘De Verhalentafel van de Spoorzone’ staat van zaterdag 5 september 2020 t/m zondag 1 november voor het TijdLab en bezoekers kunnen er terecht tijdens de openingstijden van de Bibliotheek LocHal.


Van Lockdown tot Kermis

In Van Lockdown tot Kermis volgt KermisFM hoe de kermiswereld in zwaar weer terechtkwam door de uitbraak van het coronavirus – en hoe ze langzaam weer opkrabbelde.
Afl 1.: 1,5 meter van de afgrond
Afl.2: Kermiscultuur
Afl.3: Investering zonder uitzicht 
Afl.4: Een sprankje hoop
Afl.5: Eindelijk weer kermis
Afl.6: Kermis in Tilburg, crisis voorbij?


Hoe beleven Tilburgers met een beperking de coronatijd?

Marleen Kuijsters voor Brabants Dagblad, 15-06-2020 – Het leven van Floor, Harm, Hanneke, Andy, Benthe en Jaimy staat op zijn kop. Floor Hoendervangers maakt haar pindarotsjes niet meer in de chocolaterie. Hanneke van Esch en Harm de Ruiter moeten 1,5 meter afstand houden van elkaar in huis. En terwijl Andy Kleiren weer tijdelijk thuis bij zijn ouders woont, hebben de vriendinnen Jaimy de Graaf en Benthe van Wees vooral online contact met anderen. Hoe beleven mensen met een verstandelijke beperking deze coronatijd?
Lees het hele artikel op de site van het Brabants Dagblad.


Wereldpodium online

Omdat het praatprogramma sinds het coronavirus niet meer live vanuit het café kan plaatsvinden, ontstond Wereldpodium Online: elke donderdagavond een uitzending via het internet. De ene keer resulteert het in een podcast, de andere week in een live uitzending via Zoom.
De uitzendingen zijn terug te luisteren en te kijken via wereldpodium.nu.


Jeugdzorgbedrijf koopt villa in gemeente met grote tekorten

Judith Spanjers voor FTM, 02-04-2020 – Twee derde van de gemeenten duikt in de rode cijfers omdat de kosten voor jeugdhulp stijgen. Zo schat de gemeente Tilburg haar tekort op jeugdzorg over 2019 op 14 miljoen euro. Niettemin boeken sommige hulpverlenende bedrijven flinke winsten. Het Tilburgse jeugdzorgbedrijf De GezinsManager kocht een villa van 1,3 miljoen euro. Daar is niks mis mee, vindt directeur Roel Bergmans. ‘In de eerste drie jaar hebben we veel geïnvesteerd.’
Lees het hele artikel op de site van FTM.nl of de verkorte versie op de site van Omroep Brabant


Tilburgjunior.nl

Tilburgjunior is een online platform voor, over en door kinderen uit Tilburg. Een website met nieuws, interviews, tips en nog veel meer. De site wordt gemaakt met hulp van een kinderredactie. Met steun van het Tilburgs Mediafonds kon de redactie bijdragen maken over corona-hartjes, eenzaamheid, telefoonverslaving, vuurwerkelektrisch steppen, VSCO-girls, het kindertheaterfestival Spruit, hondenpoep en gymles op school.

Tilburgjunior wil volgend jaar ook offline gaan met een een gratis papieren krant, verspreid via de scholen.


Ixeg Waxie 

Ixeg Waxie (ik zeg wat ik zie) is een muurkrant. Het is de spreekbuis van bijzondere jonge mensen, die open vertellen over wat hen bezighoudt. In 2019 verschenen al vier muurkranten. Enkele daarvan werden ook afgedrukt in wijkkrant 3West

Dankzij de steun van het TM kunnen er ook in 2020 nieuwe muurkranten gemaakt worden.


Omroep Tilburg, De Nieuwsverdieping

In het actualiteitenprogramma De Nieuwsverdieping neemt de lokale omroep een duik in de Tilburgse actualiteit. In de eerste aflevering wordt de aanstaande sluiting van één van de kerken in de binnenstad onderzocht. 

Dankzij de steun van het TM kan Omroep Tilburg professionele onderzoeksjournalisten inzetten voor nieuwsreportages die moeten leiden tot verdere duiding en analyse van het lokale nieuws met betrekking tot belangrijke maatschappelijke thema’s. Inmiddels werden ook de volgende afleveringen uitgezonden:
Afl. 2 : De op handen zijnde sluiting van een van de twee kerken in de Tilburgse binnenstad
Afl. 3 : De aansluiting van Biezenmortel bij de gemeente Tilburg
Afl. 4 : Dak- en thuislozen in Tilburg
Afl. 5 : Corona, hoe gaan ondernemers er mee om?
Afl. 6 : Corona, wat zijn de gevolgen voor de Tilburgse economie?
Afl. 7: Corona, wat betekent online onderwijs voor kinderen?
Afl 8: Corona, wat zijn de gevolgen voor de Tilburgse kermis?
Afl 9: Corona, Hoe pakken ondernemers de versoepeling aan?
Afl 10: Klimaat: De vergroening van Tilburg
Afl 11: ‘Werklandschap Wijkevoort’ en de ‘verdozing’ van het landschap
Afl 12: Het belang van kunst en cultuur in de stad


Andere journalistieke producties in de maak zijn:
• Het Spoorpark
Wonen daar ook mensen dan?
• Plan Wijkevoort
• Politiek gelul
• Urban Tilburg
• De andere kant van Tilburg
• Wijkjournalistiek