Tilburgs fonds voor journalistieke projecten gaat van start

Met financiële steun van de gemeente Tilburg is het Tilburgs Mediafonds opgericht, dat onafhankelijke journalistieke projecten gaat steunen in Tilburg en omstreken. Daarvoor is voor de komende twee jaar een bedrag van 150.000 Euro beschikbaar. De onafhankelijke stichting, officieel ‘Stichting Stimulerings-fonds Tilburgse Journalistiek’ gedoopt, opende per 1 juli een eerste subsidieronde. Die sluit per 1 september. Zes weken na de sluitingsdatum besluit het bestuur welke projectvoorstellen financiële steun krijgen. Meerdere subsidieronden zullen volgen, in ieder geval tot aan de zomer van 2021. 

Het fonds wil vooral de onafhankelijke journalistiek in Tilburg en regio een extra impuls geven, aldus voorzitter Hedwig Zeedijk (47): “De gemeenteraad en het college van B en W benadrukken terecht dat lokale media van groot belang zijn voor de lokale democratie. Tilburg is na Leiden de tweede stad met een eigen mediafonds. Lokale journalisten hebben hiervoor het voorwerk verricht en vervolgens mensen aangezocht voor een onafhankelijk bestuur. We staan nu in de startblokken om het fonds tot een succes te maken.” 

Een dynamisch netwerk waar een brede selectie van de Tilburgse journalistiek deel van uitmaakt, waaronder het Brabants Dagblad en Omroep Tilburg, dacht in de opstartfase mee. Pieter Bon, bestuursvoorzitter van Omroep Tilburg ziet vooral kansen voor jong lokaal talent: ”Als dé waakhond van de lokale democratie zijn wij óók graag een platform voor beginnende journalisten. Dit mediafonds biedt alle gelegenheid om actuele en maatschappelijk relevante onderzoeksprojecten door hen te laten uitvoeren. Wij zullen ze hierbij stimuleren en ondersteunen.”

Wethouder Marcelle Hendrickx is blij dat het nu (eindelijk) zover is: “Bij zowel de raad als het college staat het behoud van lokale en regionale journalistiek én de ontwikkeling van nieuwe vormen van journalistiek hoog op de agenda. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we met het fonds een belangrijke stap zetten in de kwaliteit en duurzame toekomst van onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Dat daarbij bijzondere aandacht is voor jonge makers die aantoonbare binding met onze stad hebben, maakt het fonds bovendien typisch Tilburgs.”

Fondsvoorzitter Zeedijk, die jarenlang als correspondent voor diverse Nederlandse en Belgische media in Rome woonde en werkte, heeft er alle vertrouwen in dat goede aanvragen zullen binnenkomen: “Gevestigde media kunnen aanvragen indienen, maar ook freelancejournalisten. Burgers met journalistieke ambities en vaardigheden kunnen zich eveneens met ideeën melden. Dat kan gemakkelijk via onze website: tilburgsmediafonds.nl.


Aanvullende informatie over het bestuur

Voorzitter Hedwig Zeedijk is momenteel werkzaam als Pers- en Communicatie-medewerker voor De Pont museum. Secretaris Monique van Hest werkt als docent Concepting en Transmedia Storytelling bij Fontys Academy for Creative Industries, penningmeester Has Klerx is programmamanager Academic Forum van Tilburg University. Het bestuur telt verder twee algemene leden: Eva Geelen, beleidsmedewerker KBO-Brabant en initiatiefnemer van Over-ons.nl en Dion van den Berg, teamleider van het Europateam van vredesorganisatie PAX en voorzitter van de Sociale Raad Tilburg.

Voor meer informatie over het Tilburgs Mediafonds: info@tilburgsmediafonds.nl